Systeembestandscontrole om ontbrekende of beschadigde systeembestanden te herstellen

Onder Windows gebruik je het hulpprogramma System File Checker om ontbrekende of beschadigde systeembestanden te herstellen.

Als een bestand met Windows Resource Protection (WRP) ontbreekt of is beschadigd, werkt Windows niet zoals verwacht. Bijvoorbeeld sommige Windows-functies werken niet of Windows loopt zelfs helemaal vast.

In dit artikel leert u met het hulpprogramma Systeembestandscontrole (SFC.exe) de systeembestanden te scannen en ontbrekende of beschadigde systeembestanden in Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 of Windows Vista te herstellen. SFC is een hulpprogramma van Windows dat standaard geïnstalleerd is.

Let op
Vaak zijn dit soort beschadigingen het gevolg van een malware besmetting of van een defecte harde schijf dus kijk even verder, alleen herstellen is niet voldoende!

Start herstellen

klik op Start, je ziet nu het Windows startmenu verschijnen.

Typ “cmd” in het Zoeken vak, klik met de rechtermuisknop op “MS-DOS-Prompt”, en klik vervolgens op “Als administrator uitvoeren”

Typ de volgende opdracht bij de opdrachtprompt en druk vervolgens op ENTER:

sfc /scannow

Sluit dit venster niet totdat de controle voltooid is! Eventueel benodigde herstelacties worden automatisch uitgevoerd. Hierbij kan om de Windows installatieschijf gevraagd worden. De resultaten worden weergegeven nadat het proces is voltooid.

Aanvullende info en afbeeldingen op deze Microsoft pagina.

2 commentaren

Comments are closed.