Windows contextmenu werkt niet meer

Het Windows contextmenu in de verkenner werkt plotseling niet meer. Pas nu kom ik er achter hoe vaak ik het contextmenu (te gebruiken via de rechtermuisknop in de verkenner) gebruik, ook in Windows 10.

Hoe dit probleem is ontstaan is onduidelijk maar het blijkt na wat zoekwerk op internet vrij eenvoudig op te lossen. Blijkt dat Windows (10) problemen heeft met sommige shell extensies. Ik heb dit onder Windows 7 ook al eens gehad, toen met de 7-zip shell extensie.

Oplossing

 • Open CCleaner van Piriform (heb je dit programma niet dan kun je het hier downloaden, de gratis versie voldoet);
 • Ga naar menu Gereedschap/ Opstarten en klik op tab “Contextmenu“;
 • Sorteer de gevonden shell extensies op uitgever;
 • Schakel nu groepen shell extensies uit (werk bijvoorbeeld via de halveringsmethode);
 • Herstart na elke uitschakeling van een groep shell extensies de Windows verkenner en test of het contextmenu weer werkt, de aanpassingen worden direct doorgevoerd, je hoeft zelfs CCleaner niet af te sluiten tijdens het testen;
 • Je hebt voor aanpassen wel administrator rechten nodig;
 • Als het contextmenu weer werkt dan kun je door groepjes shell extensies weer in te schakelen en explorer herstarten uitzoeken welke extensie de schuldige is.

 

Het contextmenu is weer gerepareerd. In dit geval bleek uitschakelen van alle extensies en vervolgens weer inschakelen het probleem op te lossen.

shell-extension-problem

8 commentaren

   • ik heb ook een probleem met windows 10; wellicht dat jullie mij kunnen helpen? Ik kan nl wel afbeeldingen afdrukken vanuit de verkenner via de rechtermuisknop (contextmenu). Maar als ik documenten wil afdrukken, staat de optie afdrukken niet meer vermeld in het contextmenu? De documenten kan ik wel delen en versturen via email, deze items zijn in de menubalk blauw, de optie afdrukken is bij de map documenten grijs gekleurd(niet actief/aanklikbaar) en bij de map afbeeldingen blauw (actief).

 1. Bedankt! Je duidelijke uitleg heeft me van een heel vervelend probleem verlost.

Comments are closed.