Spelt brood recept

Spelt brood bakken

Dit spelt brood recept is eenvoudig te bereiden, binnen een uur een vers gebakken brood op de plank met behulp van een aangepaste versie van het recept dat ik vond op voedingswaar.nl. Dit brood is tarweglutenvrij (maar bevat wel gluten), Lactosevrij (koemelkvrij), bevat geen soja-olie of toegevoegde suikers. Verder wordt geen gist gebruikt om het brood te laten rijzen. Het recept bevat wel natrium (uit de bakpoeder).

vers gebakken spelt brood

 

 

 

 

 

 

 Ingrediënten

 •  320 tot 350 ml water
 • 1 biologisch ei
 • 2 eetlepels Arachide olie
 • 500 gram speltbloem of -meel (een mix van volkorenmeel (250 g) met bloem (250 g), kies de juiste verhouding naar eigen smaak)
 • 1 zakje bakpoeder (bijvoorbeeld Puda backpulver 15 gram)

volkoren speltmeel  spelt bloem

Arachide olie (pinda olie)  bakpoeder

Benodigdheden

 • 2 beslagkommen
 • weegschaal
 • spatel
 • eetlepel
 • broodvorm
 • oven voorverwarmd op 230°C

Bereiding

Mix de droge afgewogen hoeveelheden bloem met de volkorenbloem en de bakpoeder in een kom goed door elkaar met de spatel.

Mix in een andere grote kom de afgewogen hoeveelheid water, het ei en de olie goed door elkaar met mixer of spatel.

Voeg de bloem toe aan het watermengsel en roer met een spatel het geheel goed door tot er geen droog meel meer is te zien. Spatel het deeg nog een aantal keer door om alle ingrediënten goed te mengen tot een mooi samenhangende deegbal.

Spatel het deeg in de met olie bestreken broodvorm.

Plaats de broodvorm in de voorverwarmde oven en bak het brood in 55 minuten gaar.

Haal het brood uit de oven en los het brood. Laat afkoelen op een rooster.

Het recept is geschikt voor de gebruikte oven, baktijden en temperatuur kunnen afhankelijk van type oven wat variëren. Probeer zelf uit wat de optimale instellingen zijn.

In het originele recept is de baktijd 45-50 minuten en de start baktemperatuur 220°C en wordt deze na 10 minuten terug gezet naar 200°C. Verder wordt geen olie gebruikt. Je kunt eventueel een extra ei toevoegen.

 

Over de ingrediënten

Spelt

Dit is het oergraan uit de bronstijd dat gebruikt werd om brood van te bakken. Spelt is gezonder en gemakkelijker te verteren.Spelt bevat gluten maar deze zijn heel anders van samenstelling dan die in tarwemeel.

Als er na het malen van tarwe spelt wordt gemalen dan komen er resten tarwemeel in het speltmeel terecht. Speltmeel is dus niet altijd vrij van restanten tarwemeel. De zuiverheid van speltmeel wordt bepaald door de gebruikte machines voor het malen. Er zijn bedrijven waar enkel spelt gemalen wordt of waar de machines goed gereinigd kunnen worden tussen het malen door. De ouderwetse molenstenen kunnen niet gereinigd worden.
Meer informatie op voedingswaar.nl

Puda backpulver

Kopen in Duitsland in de supermarkt, is veel goedkoper dan de Nederlandse bakpoeder. Bevat natriumwaterstofcarbonaat (E500), Dinatriumdifosfaat (E450i), maizena. Deze bakpoeder bevat dus geen citroenzuur of wijnsteen. Verpakking is 500 gram en is bestemd voor 500 g meel

Natriumbicarbonaat (NaHCO3)

NL: zuiveringszout, natriumwaterstofcarbonaat, dubbelkoolzure soda, baksoda, E500.
EN: baking soda, sodium bicarbonate, sodium hydrogen carbonate, bread soda, cooking soda, bicarbonate of soda, (sodium) bicarb.

Bakpoeder

NL: bakpoeder.
EN: baking powder.
Bakpoeder is een mengsel van natriumbicarbonaat (zie hierboven) en citroenzuur of wijnsteen (zie hieronder). Eventueel nog iets als maizena om klonteren/reageren tegen te gaan. Het werkt dus gewoon hetzelfde als de natriumbicarbonaat (baking soda), alleen hoef je niet nog zelf te zorgen voor het zure. Soms een voordeel, want lekker makkelijk. Soms een nadeel, want als de ingrediënten al van zichzelf zuur zijn kan je mengsel te zuur worden in welk geval je dus beter natriumbicarbonaat (baking soda) gebruikt of een combinatie van die twee.

Wijnsteen (KC4H5O6)

NL: Wijnsteen (niet verwarren met wijnsteenzuur, of potassium tartrate, want dat is H2C4H4O6), crème de tartre, cream of tartar, cremortart, kaliumbitartraat, kaliumwaterstoftartraat, E336.
EN: Potassium bitartrate, potassium hydrogen tartrate, potassium acid tartrate, monopotassium tartrate, cream of tartar.
Wijnsteen vormt vaak “de zure component” in bakpoeder (zie hierboven), wat dan dus wijnsteenbakpoeder heet.
(bron)

Dinatriumdifosfaat (Na2H2P2O7)

NL: Dinatriumdifosfaat
EN: Disodium diphosphate¹
Ook wel dinatriumpyrofosfaat (E450i) genoemd. Een additief, gebruikt als zuurteregelaar in brood

(bron en ¹bron)

9 commentaren

 1. Een zakje bakpoeder staat niet aangegeven hoeveel dat weegt, dus hoeveel gram moet er in dat speltbrood? Dank u bij voorbaat.

  • Beste Lindner,
   Bedankt voor je reactie. Het zakje bevat 15 gram bakpoeder en dat is geschikt voor 500 gram meel.
   Ik heb de informatie ook aan het recept toegevoegd.
   groeten, Rob

 2. hoi!
  ik wil ook graag dit brood bakken maar kan dit ook met alleen bakingsoda? en evt met kokos olie?

  groetjes

  • Beste Ninke,

   Ja het bakken kan met alleen Baking Soda (= bakpoeder, backpulver, Natriumbicarbonaat, Dinatriumdifosfaat, Wijnsteen) als je bedoelt ter vervanging van gist. De overige ingrediënten (water, ei, olie, meel) kun je beter niet weg laten 😉

   Kokos olie kan gebruikt worden, net als vele andere oliën. Alleen kunnen sommige oliesoorten niet zo goed tegen hoge temperaturen. Er kunnen dan schadelijke stoffen gevormd worden. Voor zover ik dit kan terugvinden op internet is kokosolie bestand tegen hogere temperaturen maar ik ben geen specialist.
   Groetjes en succes,
   Rob

 3. hallo Rob,
  ik heb het brood gebakken gisteren maar het brokkelt nogal…
  wat zou ik verkeerd kunnen doen ?
  ik heb 500 gr speltbloem gebruikt : een pakje van ekoland
  grtjs

  • De oorzaken kunnen nogal divers zijn. Misschien niet genoeg of juist te lang doorgekneed, andere ingredienten, andere oventemperaturen. Het is dus wel een beetje experimenteren maar dat is onderdeel van de lol van zelf brood bakken.

   Wij zijn in de loop van de tijd wel wat meer olie toe gaan voegen, tussen 25 en 30 gram. Dit zorgde dat het brood wat minder kruimelt na een paar dagen. Je kunt ook heel voorzichtig wat meer water toe voegen dan je gedaan hebt.

   Ik heb er zelf niet zo veel problemen mee dat zelfgebakken brood wat sneller kruimelt, dit brood is tenminste echt. De bakker voegt wat stofjes toe om dit soort problemen op te lossen. Allerlei spul die ik juist liever niet wil eten…

 4. hallo Rob,
  dank voor je snelle reactie.
  Ik kan me vinden in je tip om wat meer olie toe te voegen, vooral gezien ik met volkoren speltmeel heb gewerkt. Ik zou ook een theelepeltje zout toevoegen volgende keer, maar dat is ieder zijn smaak natuurlijk hé
  grtjs

 5. Een weetje: E450i : Kalium & Natrium difosfaten. Experimenten in Duitsland in 1957 toonden aan dat ratten een verminderde groei, verminderde vruchtbaarheid en kortere levensduur hadden.
  Risico op verminderde opname van mineralen en darmstoornissen.

  • Best Marc,
   Erg lastig om dit soort onderzoek goed te beoordelen zonder bron erbij. Heb je een link naar het onderzoek?

   Op websites als die van Frans Hoek en Flandersfood -om er willekeurig 2 te noemen- wordt ernstig gewaarschuwd voor deze stoffen. Daar staat tegenover dat op de website van het voedingscentrum en op deze wiki de kachel wordt aangemaakt met alle kritieken. Wie heeft er gelijk?

   1 ding staat voor mij vast: “Enkel de hoeveelheid maakt het vergif. (Paracelsus)”

Comments are closed.