Speltbrood bakken met een bakmachine

Speltbrood bakken in de bakmachine

Mijn eerste ervaringen met het bakken van speltbrood heb ik beschreven in een ander artikel: Spelt brood recept. Inmiddels heb ik ook heerlijk speltbrood gebakken in een broodbakmachine, nog iets minder werk en het resultaat is prima. Hieronder het geoptimaliseerde recept (update 18-3-2014).

brood

Geen zout

Zout toevoegen zou een positieve invloed hebben op het rijzen van het brood en ook op de structuur. Bij ons speltmeel blijkt het effect juist negatief te zijn voor het eindresultaat. Tijdens het bakken stort het aanvankelijk heel mooi gerezen brood helemaal in. Zonder zout rijst het brood wat minder maar het wordt een mooi gevormd brood.

Ingrediënten

 • 600 gram speltbloem of -meel (een mix van volkorenmeel (300 g) met bloem (300 g), kies de juiste verhouding naar eigen smaak, ik gebruik 400 g meel en 200 g bloem)
 •  440 gram lauwwarm water
 • 1 zakje gedroogde gist (11 gram) of verse gist (ca. 15 gram).
 • 2 eetlepels Arachide olie (25 gram)
 • 1 grote eetlepel honing (alleen als er gist gebruikt wordt)
 • 1 zakje bakpoeder (bijvoorbeeld Puda backpulver 15 gram of Belbake bakpoeder 15 g)

 

Benodigdheden

 • weegschaal (ik gebruik een elektronische die je kunt tarreren)
 • eetlepel
 • broodbakmachine

Bereiding

Zet de bakvorm op de weegschaal en stel deze in op nul gram. Weeg 440 gram lauwwarm water af in de bakvorm en voeg 1 zakje gist en 1 grote eetlepel honing toe. Als je 15 gram verse gist gebruikt is het handig om het gist eerst klein te maken zodat het sneller uit elkaar valt in water. Roer tot de gist fijn verdeeld is en de honing opgelost is in het water. Ga pas daarna verder.

Stel de weegschaal weer in op 0 gram en voeg 200 g speltbloem en 400 g volkorenspeltmeel toe in de bakvorm. De exacte verhouding tussen meel en bloem is minder belangrijk, zorg dat je totaal 600 gram spelt afweegt.

Voeg  1 zakje bakpoeder en 2 eetlepels olie toe in de bakvorm.

Stel de bakmachine in volgens de gebruiksaanwijzing en start het juiste programma (in mijn geval programma 4 (Vlug), deze duurt 1:40 uur).

Zorg dat het brood maar kort gekneed wordt. Te lang kneden is niet goed voor speltdeeg. Met het broodbakprogramma van drie uur rees het brood eerst enorm en zakte toen flink in tijdens het bakken.

Als het programma beëindigd is wacht dan tot de de machine wat afgekoeld is. Haal de bakvorm met brood uit de bakmachine los het brood. Laat verder afkoelen op een rooster.

Dit recept is geschikt voor onze bakmachine met programma 4. Baktijden en temperatuur zijn afhankelijk van het gebruikte type bakmachine. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing. Probeer zelf uit wat de optimale instellingen zijn.

In de ingrediëntenlijst staat nu zowel gist als bakpoeder, het zou echter ook prima moeten werken met alleen bakpoeder (geen honing nodig) of alleen gist. Experimenteer er gerust eens mee en stuur een berichtje met je ervaringen.

Één commentaar

 1. voor de eerste keer gemaakt is perfect geworden.
  zacht en verend niet ingezakt heb er een snufje zeezout in gedaan een hand vol spelt vlokken en gebroken lijnzaad op stand 4 broodmachine.
  is een heerlijk brood geworden

Comments are closed.