Verse cranberry saus zelf maken

Cranberry saus

Alweer een tijdje geleden kocht ik een bakje verse cranberry’s om eens uit te proberen hoe ze vers smaken en om eens wat verse cranberry saus te maken. Verder zijn cranberry’s blijkbaar erg gezond.

Wat zijn cranberry’s?

Wikipedia: De cranberry of (grote) veenbes (Vaccinium macrocarpon, synoniem: Oxycoccus macrocarpus) is een plant uit de heifamilie (Ericaceae). Het is een kruipende of overhangende plant met dunne stengels. In Nederland is de plant vrij zeldzaam.

gewassen Cranberry's

foto: teagrrl

 

Op zoek naar een recept

Ik las op verschillende websites waarschuwingen, en terecht, een rauwe cranberry is gewoon te zuur om zo te eten. Bijna elk recept gebruikt dan ook veel suiker. Uiteindelijk vond ik een recept die de moeite waard leek. Toen de saus klaar was even geproefd, de saus was inderdaad een mooie combinatie van zoet en zuur.

Ik heb het recept wat aangepast want kleurstoffen lijken me overbodig, ik houd niet van rotzooi in mijn eten. Ik had ook geen kaneelstokjes dus ik heb deze keer kaneelpoeder gebruikt. Tot slot heb ik geleisuiker gebruikt en geen kristalsuiker. De ingrediënten heb ik afgewogen omdat het door de omrekening lastig af te meten hoeveelheden zijn geworden.

Ik had minder cranberry’s dus ik heb de hoeveelheden aangepast, voor de geleisuiker heb ik de geadviseerde hoeveelheid op de verpakking gebruikt, het werd gebonden saus maar geen gelei, de fabrikant hield denk ik geen rekening met water in de gebruiksaanwijzing*.

Ingrediënten

  • 250 gr verse cranberry’s
  • 233 ml water
  • 3 hele kruidnagelen
  • 267 gr kristalsuiker of 100g (*) speciale geleisuiker
  • 2 stokjes kaneel

* of naar eigen smaak meer, de saus is nu gebonden maar geen gelei.

Bereiding

  1. 250 gram Cranberry’s goed wassen en in een pan met 233 ml water op matig hoog vuur zetten.
  2. 3 Kruidnagelen en 2 kaneelstokjes in een thee-ei aan de cranberry’s toevoegen.
  3. Breng de cranberry’s aan de kook. Kook ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan tot de cranberry’s zijn opengebarsten.
  4. 100 Gram geleisuiker of 267 gram gewone suiker door de massa roeren en het vuur laag zetten. Nog even laten doorkoken tot de suiker is opgelost.
  5. Pan van het vuur nemen en laten afkoelen. Het thee-ei verwijderen. Zet de saus 8 uur of een nacht in de koelkast alvorens te serveren, zo kan de suiker en de smaak beter in de bessen trekken.

Laat de saus voor het eten op kamertemperatuur komen of warm het iets op, dan komt de smaak optimaal tot zijn recht.

Foto: teagrrl