Je Windows PC beschermen tegen malware met EMET

Extra bescherming voor Windows met EMET

Malware wordt steeds slimmer. Naast regelmatig updaten, een virusscanner installeren en nog een aantal maatregelen heeft Microsoft een voor veel mensen onbekend programma uitgebracht: EMET. Ik schreef er al eerder over. Om je Windows PC te beschermen tegen Malware met EMET hoef je enkel een bestand van 8 MB te installeren en enkele programma’s aan de standaardbeschermingslijst toe te voegen. Het programma draait op de achtergrond om zo programma’s die verbinding maken met internet te beschermen tegen shell code (een stukje programma) van exploits.

Microsoft stopt met zijn gratis Enhanced Mitigation Experience Toolkit. De toolkit niet meer in de pas met de ontwikkeling van Windows. Met de introductie van Windows 10 is EMET eigenlijk overbodig geworden, Windows 10 gebruikt meer geavanceerde beschermingsmethoden.

Tot 31 juli 2018 krijgt de tool nog beveiligingspatches, maar daarna stopt het bedrijf volledig met EMET.

Wat is EMET?

EMET is een afkorting van Enhanced Mitigation Experience Toolkit. Met EMET wordt het moeilijker voor een exploit om toegang te krijgen tot Windows bijvoorbeeld via een bug, een waterdichte garantie biedt het echter niet.

Problemen?

EMET werkt met alle software, ongeacht wanneer of door wie deze geschreven is. Sommige programma’s werken echter niet of niet goed als ze beschermd worden door EMET.

Meer informatie

Informatie over EMET (downloaden, installeren, instellen) vind je onder meer hier:
Microsoft support pagina
Microsoft technet
En specifiek over EMET 4.1
Een beschrijving met suggesties over instellen van EMET 4 vind je hier en hier.