Broodfokkers lijst

Broodfokkers lijst

laatste update 8 februari 2014

Vandaag las ik op Facebook over een lange lijst van broodfokkers. De bronnen die zijn gebruikt als basis voor de lijst worden niet genoemd maar er staat in ieder geval 1 fokker tussen waarvan ik heel zeker weet dat het een broodfokker is. De lijst is al snel weer van Facebook verwijderd omdat fokkers op de lijst met rechtszaken dreigden*. Of de lijst klopt laat zich lastig bewijzen en deze is ook nooit volledig.

Genoeg redenen om erg kritisch te zijn als je een hond wilt aanschaffen die wordt aangeboden door een fokker!

Een hond kopen is spannend en leuk, maar bedenk wel goed of je wel echt een hond wilt. Een hond moet ook uitgelaten worden als het stormt, regent en als het 20 graden vriest. Tijdens de vakantie moet je rekening houden met de vakantiebestemming of tijdelijke opvang voor de hond regelen. Je hebt te maken met dierenartskosten en ook de kosten voor voer en verzorging kunnen aardig oplopen. Tot slot kun je de hond niet wegdoen als de hond niet meer bij de kleur van het nieuwe bankstel past.

Algemene tips voor de aanschaf van een hond krijg je via de raad van beheer en de LICG (Landelijk informatiecentrum gezelschapsdieren).

Rashond

Koop een rashond alleen via de rashondenvereniging, daar weet men of de verkoper deugt.

Kruisingshond

Wil je een kruisingshondje kopen dan is dat geen enkel probleem maar niet elke kruising is automatisch geslaagd. Verder moet je de verkoper erg goed controleren, er zitten erg veel broodfokkers tussen. Verder komen ook erg veel honden uit het buitenland via allerlei vage kanalen.

Waar let je dan op? Hoe herken je een broodfokker?

  • Kijk of de pups op elkaar en ook op de moeder lijken, zijn de pups ongeveer even groot?
  • Kijk of de slijmvliezen in de bek niet bleek zijn, kan op wormen of bloedarmoede duiden
  • Hebben de honden geen dikke wormenbuikjes?
  • Kijk of de moederhond aanwezig is bij de pups, als de verkoper de (echte) moeder niet laat zien dan wegwezen!
  • Let op of de pups in huis gehouden worden (dat lukt broodfokkers meestal niet) en kijk goed of ze dit gewend zijn
  • Kijk of er meerdere nesten tegelijk op marktplaats worden aangeboden en kijk goed naar de geschiedenis van de verkoper. Veel pups en veel gelijktijdige nesten duiden op broodfokkers
  •  Wordt er een Europees paspoort bij de hond geleverd? Zo niet dan niet kopen!

europees-paspoort-voor-gezelschapsdieren

 

 

 

 

 

 

Lees ook deze FAQ voor nog meer informatie over het herkennen van broodfokkers.

update 8 februari 2014
Het Facebook artikel met de lijst van broodfokkers stond in een statusupdate van An Lemmens. Deze lijst van haar was de reden voor het schrijven van deze blog. Blijkt dat de lijst met broodfokkers onbetrouwbaar was of misschien zelfs voor een deel uit de duim gezogen is. De gegeven tips in deze blog zijn gewoon betrouwbaar en bruikbaar, aanvullend nog de verwijzing naar deze broodfokkers FAQ. Ik heb de link naar het Facebook artikel verwijderd (An Lemmens heeft het stuk ook verwijderd dus de link werkte niet meer). Uit enkele commentaren blijkt dat zij enkel aandacht heeft willen vragen voor deze activiteiten.
*Commentaar van Gazet van Antwerpen en het Belgisch nieuwsblad. Mogelijk volgen rechtszaken tegen haar.