CentOS 6.5 installatie op een oude PC

Experiment met CentOS op een oude Pentium 4

Al weer een maand geleden heb ik op een oude Pentium 4 CentOS geïnstalleerd om hier eens mee te experimenteren. CentOS is de community edition van Red hat. Ik heb de nieuwste versie gebruikt (versie 6.5) die mijn oude PC nog ondersteunt. Ik heb gekozen voor de live CD omdat ik eerst wilde weten of CentOS wel draaide op de deze PC en tevens omdat er geen DVD speler in de PC zit. CentOS versie 6.5 heeft een end-of-life datum van 30 Nov 2020, wat een verschil met Ubuntu, die wordt maximaal 5 jaar ondersteund.

Het systeem

CentOS 6.5
kernel: 2.6.32-431.20.3.el6.i686
memory: 512 MB
processor: Intel Pentium 4@2,4 GHz
2 CPU’s totaal: 9599.78 BogoMIPS
grafische kaart: 256 MB resolutie 1280×1024
schijf: WD200BB-32CLB0 UDMA/100

Grafische schil kiezen

Tot nu nu toe heb ik vrijwel alleen Ubuntu gebruikt dus het was wel even wennen. Standaard wordt het besturingssysteem vrij kaal geïnstalleerd (erg snel!). Er wordt bijvoorbeeld geen grafische schil op gezet. De kracht hiervan is dat je zelf kunt zelf kiezen welke grafische ongeving je wilt installeren.

Gnome kost vrij veel resources maar vind ik persoonlijk erg fijn om mee te werken, dus deze maar geinstalleerd als root:

 # yum install grub
 # yum -y groupinstall "X Window System" "Desktop"

(bron)

Daarmee ben je er nog niet, de schil is nu geïnstalleerd en kan ook worden gestart (en gebruik deze nooit als Root maar als normale user svp!) vanuit de terminal middels het commando

 $ startx

Om standaard steeds met de grafische schil op te starten moet het bestand /etc/inittab aangepast worden:

Zoek de volgende regel op: id:3:initdefault:
verander de 3 in een 5
Met deze aanpassing wordt het standaard runlevel aangepast naar 5 en dat is multiuser met Graphics.

(bron)

Vanaf nu verschijnt er een grafisch inlogscherm.

Oeps wachtwoord van gebruiker Root vergeten…

Deze kan niet zomaar als normale gebruiker aangepast worden. Hiervoor moet je CentOS in de singel user mode (runlevel 1) starten. Dit gaat als volgt:
Voeg in grub als extra startparameters toe “1” en voor CentOS versie 6 ook nog “selinux=0” toe
zie deze TipsAndTricks en duidelijker uitgelegd met afbeeldingen op Spiceworks.

Vanuit Gnome de PC uitschakelen

Vanuit Gnome kun je alleen uitloggen, vervolgens kun je pas op het inlogscherm de PC uitschakelen. Dat is niet zo handig. Met wat handwerk is dit echter eenvoudig op te lossen. Ik heb een snelstarter op het bureaublad gemaakt met enkel het command: “halt” erin. Met dit commando —beschreven in het handleiding— kan een normale gebruiker vanuit Gnome (eigenlijk vanuit runlevel 1 t/m 5) de PC uitschakelen. Herstarten kan ook, gebruik hiervoor het commando “reboot“. Het commando kan ook in de terminal uitgevoerd worden.

Één commentaar

Comments are closed.