De service user profile service verhinderd het aanmelden: gebruiksprofiel kan niet worden geladen

Service user profile service werkt niet

Tijdens het opstarten van de laptop met Windows Vista of Windows 7 verschijnt het inlogscherm. Inloggen als standaard gebruiker werkt gewoon, maar inloggen als lokaal administrator niet (of omgekeerd). Na inloggen met een wachtwoord verschijnt na korte tijd de volgende melding op het scherm:

de service user profile service verhinderd het aanmelden: gebruiksprofiel kan niet worden geladen

Oplossing 1

Deze methode, en dan de bovenste oplossing : “.bak registry sleutel herstellen” heeft voor mij élke keer opnieuw gewerkt! Probeer deze stap dus eerst, het ziet er complexer uit dan het is.

Kort samengevat worden onder oplossing 1 drie verschillende oplossingen voor het  probleem uitgelegd:

Het gebruikersaccountprofiel herstellen (aanbevolen)
Methode 1. in het profile is een .bak keymap aangemaakt in de registry, op te lossen door herstellen van de registry (aanbevolen)
Uw gegevens naar een nieuwe account kopiëren
Methode 2. nieuw profiel aanmaken en alle files uit het oude profiel naar het nieuwe kopiëren behalve Ntuser.dat, Ntuser.dat.log, Ntuser.ini
Nieuw profiel maken
Methode 3. Nieuw profiel aanmaken en opnieuw beginnen, het oude profiel en alles wat er in stond is verwijderd. (Niet aan te raden!)

De eerst aanbevolen oplossing van Microsoft (pdf) “Het gebruikersaccountprofiel herstellen” onder oplossing 1 werkte bij mij altijd maar volgens de commentaren werkt het niet voor iedereen. Lees in dat geval nog even door en ga naar oplossing 2 hieronder.

Deze herstelacties kunnen vanuit een tweede administrator account worden uitgevoerd of door middel van het ingebouwde administrator account via opstart in veilige modus. Kun je dit ingebouwde administrator account niet vinden kijk dan in dit artikel: “Ingebouwd administrator account is disabled“.

Oplossing 2

Een veel eenvoudigere oplossing wordt in de reacties en in de tekst van de derde oplossing genoemd: systeemherstel. Zet je systeem terug naar de vorige werkende situatie. Hoe dit moet zie je in onderstaand filmpje (terugzetten start vanaf 1:25 minuten):

Een video voor Windows 7 bestaat ook.

Oplossing 3

Een derde oplossing wordt in een forum genoemd:

  1. start op in veilige modus via <F8> in Windows 8 doe je dat zo [NL] of zo [EN]. In Windows 8 kun je veilig opstarten via <F8> inschakelen
  2. zet een ander wachtwoord op het account van de gebruiker die problemen heeft
  3. ga naar “User Account Control” (start het programma”UserAccountControlSettings.exe“) en schakel deze uit. Herstart de laptop
  4. log in met het probleem account, die zou weer moeten werken
  5. zet eventueel het wachtwoord terug en zet “User account Control” weer aan.

Lees ook de tips in de reacties hieronder.

Aanvullende informatie

Het is niet echt duidelijk waar dit soort problemen vandaan komen. Deze fout kan optreden als:

  • de anti-virus software net bezig is met scannen van het profiel terwijl je probeert in te loggen. In dit forum wordt Google update genoemd als mogelijk probleem.
  • de groepsbeleidinstelling voor het niet aanmelden van gebruikers met tijdelijke profielen is geconfigureerd.
  • de gebruikersprofielmap handmatig is verwijderd. Wanneer een profielmap handmatig wordt verwijderd, blijft de beveiligings-id (SID) in de profiellijst van het register staan.
  • Ik heb dit probleem tot nu toe alleen in Windows XP en Windows 7 gezien (wie gebruikt er nog Vista?).

 

update 18-1-2014
Artikel update: rangschikking tekst aangepast en links toegevoegd om de uitleg nog wat duidelijker te maken.

update 3-1-2015
<F8> inschakelen onder Windows 8, tekst verder verduidelijkt

update 2-3-2015
Tekstuele verbeteringen

Reacties (109)

  • Hoi Rob,

    Ik heb hier hetzelfde probleem alleen kan ik niet opstarten via veilige modus (F8) en kan ik niet een nieuwe gebruikersaccount aanmaken.
    Ik blijf dus in het opstartscherm "hangen". Heb je nog meer tips???

    Groetjes, Jana

    • Hallo Jana,

      Allereerst even een goede back-up van alle bestanden (en mail?) maken op een externe harde schijf, USB stick, DVD of zo.

      Even wat extra uitleg over veilige modus:
      Je houdt de functietoets F8 ingedrukt als je PC opstart. De meest gemaakte fout hier is dat je de toets te laat induwt. Druk je toets in net nadat het scherm van je BIOS verdwenen is. Nu zou je een menu moeten krijgen waarbij je kan kiezen hoe je wil opstarten.

      Bij sommige computers kun je niet de toets gebruiken maar werkt of of wel. Misschien kun je meer informatie vinden in de handleiding van je pc of laptop.

      Hopelijk helpt dit.

      Groetjes Rob.

  • Het kan nog gemakkelijker! Start op in de Veilige Modus (tijdens opstarten F8 ingedrukt houden).
    In de veilige modus een herstel;unt kiezen en het probleem is na opnieuw opstarten, wat de computer nadat het herstelpunt gemaakt is, automatisch doet, direct opgelost!
    Bart

  • Hallo Rob,

    In de veilige modus kan ik geen aanpassingen doen. Ook systeemherstel lukt niet. PC blijft 'vast' lopen. Indien ik Vista opnieuw installeer, blijven dan documenten etc behouden? Ik heb 4 accounts ingesteld staan.

    • Beste Frank,
      Opnieuw installeren is op zijn tijd erg verstandig als je Vista gebruikt maar je documenten, instellingen en mail op de C: schijf ben je kwijt als je Vista opnieuw installeert op deze schijf!
      Zorg dus voor een goede back-up van in ieder geval:

      1. Je documenten, foto's, filmpjes
      2. mail (ik gebruik voor de back-up het programma Mailstore home)
      3. Adresboek
      4. Favorieten/wachtwoorden uit je webbrowser en lijstje van gebruikte plugins
      5. serienummers en licentiecodes van software

      Soms kun je ook instellingen van software of scores van games back-uppen. Zoek dit uit via Google of via de website van de leverancier van de software.

      Als je Vista niet kunt gebruiken om de gegevens te redden van je schijf dan kun je live CD's van Knoppix of Ubuntu gebruiken. Je kunt de harde schijf ook op een andere computer aansluiten en van daar uit de gegevens overzetten op de andere PC, USB schijf of DVD.

  • Hoi Rob
    Ik kan sinds gisteren niet meer op mijn eigen account windows 7 ader laptop en dat is het hoofdaccount geprobeerd Zoals je schreef herstelpunt maar dan geeft die na paar minuten aan fout en een code 0x8000ffff :-( iemand mischien oplossing ook geprobeerd wachtwoord wijzigen maar weet niet waar en hoe ik kan vinden om iets uit te vinken alvast bedankt voor het lezen ik hoop dat iemand een oplossing heeft

  • Bij mij werkte het gewoon om een systeemherstel uit te voeren. Deze vind je bij configuratiescherm. Start daarvoor wel op in veilige modus. Bestanden en documenten gaan daarbij niet verloren!

    • Ook bij ons werkte systeemherstel. Dit omdat de andere opties niet werkte bij ons. Wij kregen geen toegang tot de menu's zoals ze stonden beschreven.

  • update:
    Voor bijna iedereen blijkt oplossing 1 goed te werken. Ik heb tot nu toe alleen WIndows 7 machines onder handen gehad. Het is geen beginnersoplossing maar met goed lezen en netjes de stappen doorlopen moet het lukken.

    Blijf je ervaringen posten, ook als je het opgelost hebt!

    Dank jullie allen voor je reacties!

    • beste ROB bedankt voor de duidelijke uitleg mijn windows 7 doet het weer
      zoals je zei F8 veilige modus en dan systeemherstel

  • Dag allemaal,
    Sinds vandaag start mijn PC niet meer op. Krijg de melding 'De service User Profile-service verhindert het aanmelden. Gebruikersprofiel kan niet worden geladen'.
    Heb al geprobeerd via de veilige modus in te loggen met F8. Heb ook de andere opties van veilige modus geprobeerd. Lukt niet. Wat nu? Kan niet op internet en ook niet naar start. Hebben jullie tips.
    Thanks... Marlies

    • Beste Marlies,

      Ik vraag me af waarom je niet op kunt starten in veilige modus. Dit beschrijf je niet. Hier een filmpje die laat zien hoe dit moet.
      Kun je ons meer informatie geven als het nog steeds niet lukt?

      groetjes en succes,
      Rob

  • Ik kan geen systeemherstel uitvoeren? ik kan nog veel meer dingen niet die ik normaal wel kon, ik weet echt niet hoe dit komt .. :(

    • Hallo Jorn,
      Wat is je probleem?
      Wat zijn de letterlijke foutmeldingen?
      Hoe heb je geprobeerd het probleem zelf op te lossen?
      Welke pagina's heb je bezocht of waarop heb je gegoogled?

  • Ik heb gegoogeld op: De gebruikersprofileservice verhindert het aanmelden Ik heb bijna alles geprobeerd maar lukte het helaas niet ik kan ook niet via veilige modus een account beheerdersmachtegingen geven en van dat overzetten snap ik niks ..

Gerelateerde berichten