Netwerkproblemen oplossen

Netwerkproblemen zijn vaak erg ondoorzichtig omdat er nogal wat oorzaken kunnen zijn: internetstoring, website storing, routerprobleem, wifistoring, windowsprobleem maar ook een hardwaredefect, soms zelf malware.

Het is belangrijk om goed uit te zoeken wat de oorzaak is, een stappenplan kan hierbij handig zijn. Onder aan deze pagina staat een link met een soort van stappenplan. Hieronder een oplossing voor drie problemen waarvan de oorzaak in Windows zelf zit. Je kunt deze problemen op verschillende manieren oplossen maar het is leuk om eens drie voorbeelden voor gebruik van het uiterst krachtige Windows commando netsh te geven in de CLI.

Ik kwam op een website een stukje tegen met 3 commando’s die snel en effectief bepaalde netwerkproblemen veroorzaakt in Windows of de instellingen ervan kan oplossen.

Van boven naar beneden wordt het TCP/IP protocol opnieuw geïnstalleerd, wordt de winsock catalogus gereset en wordt de firewall gereset.

Voer de commando’s uit in de commandprompt (Run as administrator) en herstart daarna de computer.

netsh int ip reset reset.txt
netsh winsock reset
netsh firewall reset

Gebruik deze commando’s niet zomaar, alleen als ze geadviseerd worden! (bijvoorbeeld omdat je de Windowsfoutmelding opgezocht hebt via een zoekmachine en de oplossing helder is)

laptop met netwerkkabel

Meer informatie:

Zo doe je dat netwerkproblemen oplossen

Troubleshooting netwerkproblemen