HP Color Laserjet 3550n installeren op een 64-bits Windows 7

HP Color Laserjet 3550n wordt niet ondersteund in Windows 7 64-bits

Ik heb sinds een paar jaar een HP Color Laserjet 3550n. Na een schijfcrash wilde ik deze printer installeren op mijn vers geïnstalleerde 64-bits Windows 7 laptop. De 64-bit versie van Windows 7  ondersteunt de HP Color Laserjet 3550n echter niet. Erg vervelend maar ik ben niet van plan een nieuwe printer aan te schaffen. Dus aan de slag!

HP Color LaserJet 3550n Printer

Op de compatibiliteitswebsite van Microsoft wordt gemeld dat er geen Windows 7 64-bit driver is voor de HP Color Laserjet 3550n. Op de website van HP wordt geen driver voor Windows 7 64-bit aangeboden. Vreemd want op de 32 bits versie van Windows 7 werkte de printer prima. Blijkt dat er ook een driver voor Windows 8 wordt aangeboden. Niet voor Windows 7, vreemd…

Windows 7 HP3550n printerdriver ontbreekt

Universal printerdrivers van HP

Vandaag kwam ik op het idee om de universal printerdrivers van HP te gaan proberen. Er zijn PCL5, PCL6 en PS drivers beschikbaar op de website, ik heb de Engelstalige 64 bit versies voor Windows 7 gebruikt want ik gebruik de Engelse versie van Windows 7 64-bit.

Elk van de 3 drivertypen uitgeprobeerd, de installatie lijkt foutloos te gaan maar toch werkt de printer niet: “Gekozen personality niet beschikbaar” verschijnt er op de display. Met een ander driver lees ik een PCL XL error op de afdruk van een testpagina:

Subsystem: Kernel
Error: IllegalTag 
Operator: 0x77
Position: 5

HP Color Laserjet 3550n installeren

Na wat zoeken via Google bleek HP sinds kort zelf een oplossing ter beschikking te stellen (pdf). Blijkt dat je de 64-bits Windows Vista driver kunt gebruiken om de printer te installeren onder Windows 8. Dit blijkt ook te werken met Windows 7 64-bits.

Ik heb eerst de driver geïnstalleerd zoals uitgelegd in Step 2 en Step 3.

Vervolgens heb ik de driver van een eerder geïnstalleerde PCL5 universal printer vervangen door die van Windows Vista. De stappen beschreven in Step 4, method 2 werken namelijk niet voor de 3550n. De 64-bits universal printer drivers voor Windows 7 installeren wel een netwerkprinter, hier is handig gebruik van gemaakt. De driver van de eerder geïnstalleerde printer door een andere driver vervangen is namelijk simpel.

Het is overigens niet alleen een printerdriver die geïnstalleerd wordt, er wordt ook beheersoftware mee geïnstalleerd door HP, hier wordt o.a. de status van de tonerkits getoond direct na het printen.

Ik ben niet erg tevreden over deze driver. Ik kan enkel zwart-wit afdrukken, helemaal lekker werkt het niet.

Een nieuwe zoektocht

Een nieuwe zoektocht leverde een nieuwe printerdriver op. De driver voor Microsoft Windows Server 2003 64-Bit Edition. Ik heb de oude printer verwijderd en en de printer opnieuw geïnstalleerd met de nieuwe driversoftware. Deze driver doet gewoon wat ‘ie moet doen. Probleem opgelost.