Junkware verwijderen met junkware removal tool

Junkware verwijderen met de tool JRT (junkware removal tool)

Gisteren kwam ik een interessant programma dat junkware verwijderen een stuk sneller maakt. Bij oplossen van problemen in de installatie van een Citrix plugin kom ik nogal eens allerlei toolbars tegen in de lijst met geïnstalleerde software. Het kost meer tijd dan je wilt om ze allemaal weer te verwijderen, maar laten staan is ook geen optie.

Beschrijving

De gratis tool (downloaden, mirror) kan een flinke waslijst junkware verwijderen. Het programma hoeft niet geïnstalleerd te worden dus kan ook eenvoudig meegnomen worden op een USB stick. Het programma maakt bij het starten eerst een back-up van de registry en begint pas daarna met de scan. Herstel van de registry is dus mogelijk in geval van problemen.

Zorg dat je alle programma’s hebt afgesloten voor je de scan start!

Ik zag wat bijzonere dingen gebeuren op mijn Windows 7 home premium 64 bits versie. Ik heb de tool vanuit een ‘standaard gebruiker bureaublad’ gestart. Om het programma uit te voeren vul ik de administrator credentials in want het programma heeft beheerdersrechten nodig.

Na starten van de tool verscheen na enige tijd een wat aangepast bureaublad van de administrator compleet met het bureaubladachtergrond van de username waaronder ik ingelogd was en een tekstbestand dat ik open had staan. Ook het logboek met verslag van de scan verscheen op dat bureaublad. Dit gedrag staat ook wel beschreven in de informatiebox van de JRT, zie ook de schermafdruk hierna. Het normale bureaublad werd niet hersteld. Na afloop kon ik uitloggen en als standaard gebruiker opnieuw inloggen.

schermafdruk Junkware Removal Tool by Thisisu

De Junkware removal tool in actie

Alles lijkt normaal te werken. Volgens het logboek zijn er bij mij nog wat resten in de registry gevonden van junkware die ik eerder al handmatig verwijderd had.

Hieronder de beschrijving afkomstig van de website van de maker van de tool.

Junkware Removal Tool is a security utility that searches for and removes common adware, toolbars, and potentially unwanted programs (PUPs) from your computer.  A common tactics among freeware publishers is to offer their products for free, but bundle them with PUPs in order to earn revenue.  This tool will help you remove these types of programs.

Junkware Removal Tool has the ability to remove the following types of programs:

Ask Toolbar
Babylon
Blekko
Claro / iSearch
Conduit
Crossrider
DealPly
Delta
Facemoods / Funmoods
Findgala
Globasearch
Hao123
iLivid
Iminent
IncrediBar
MocaFlix
MyPC Backup
MyWebSearch
PerformerSoft
Privitize
Qvo6
Searchqu
Snap Do
Swag Bucks
Wajam
Web Assistant
WhiteSmoke
Zugo
and many more…

When run, Junkware Removal Tool will remove all traces of these programs including their files, folders, registry keys, and values.

Details

Website van de auteur: thisisu
Freeware
downloaden: website, mirror
Operating System: Windows XP/Vista/7/8
Het programma is 32-bits maar werkt ook op een 64-bits systeem