Zweedse fakkel zelf maken

Een Zweedse fakkel zelf maken is niet moeilijk en is op een kille zomeravond op het terras een prettige aanvulling, je kunt net even wat langer buiten genieten. Als je tijdens een barre winterse tocht buiten een kopje thee wilt zetten of wat eten wilt maken is de Zweedse fakkel ook erg bruikbaar.

Wat is een Zweedse fakkel

Een Zweedse fakkel is simpelweg een dikke boomstam van 30 tot 50 cm die langzaam van binnenuit opbrandt. De stam wordt kruislinks ingezaagd tot 1/4 boven de grond. De houtsoort (de hardheid van het hout) en de breedte van de zaagsnede (de hoeveelheid zuurstof) bepalen hoe snel de fakkel opgebrand is. Om het branden wat te bespoedigen kun je in het midden van het blok een gat boren met een grote houtboor.

Zweedse fakkel

Zweedse fakkel van berkenstam. In het midden een gat voor het aanmaakhout.

Koken

Als er nu bovenop de stam een vuurtje gemaakt wordt met kleine twijgjes en stukjes barst dan vallen gloeiende stukjes hout van bovenaf via de zaagsnede naar beneden. Verder naar beneden begint de dikke stam nu ook de branden want er komt voldoende zuurstof bij de vlam via de zaagsnede. Als de fakkel goed brand dan kun je een ketel of pannetje boven op de de boomstam zetten om water te verhitten of om eten op te koken.

 Let op het vuur en gebruik je verstand bij alles wat je doet! 

 

Filmpjes met volledige howto

Hieronder 2 Engelstalige filmpjes, waarin uitgelegd wordt hoe je zelf een Zweedse fakkel kunt maken om je te warmen of om op te koken. De werkwijze in het eerste filmpje vereist een motorzaag, misschien leuk voor thuis maar die heb ik onderweg in ieder geval nooit bij me. In de methode uit het tweede filmpje volstaat een simpele handzaag. Deze Zweedse fakkel zou je dus onderweg (tijdens een tocht) zelf kunnen maken.

Methode 1. Zweedse fakkel uit 1 blok hout

Methode 2. Zweedse fakkel bestaande uit samengebonden stammetjes

Bij deze methode is het gevaar van uit elkaar vallen van de fakkel groter. Let dus op je eigen veiligheid en op het eten als je hierop kookt!